Randi Nygård, Eira Søyseth

Åpning Skog vil seia samfunn


Kl 11.30

Inndalsveien 26, 5063 Bergen

Utendørs på haugen bak K2-bygget på Kronstad, Høgskulen på Vestlandet

Servering av kake, kaffe og rosesider fra Hardanger.

En del av prosjektserien Skog vil seia samfunn →

Hjertelig velkommen til åpningen av kunstprosjektet Skog vil seia samfunn.

På åpningen blir det en tale av Bodil Friele, leder for Rådet for kunst i offentlig rom i Bergen kommune, noen ord fra kurator Marie Nerland og en opplesning av poeten Eira Søyseth. Hun har skrevet diktet «Vi, med røttene/knudrete forbundet» som en poetisk respons på verket.

Skog vil seia samfunn er et flerårig prosjekt Volt har sammen med kunstneren Randi Nygård i Bergen på Kronstad, like ved Høgskulen på Vestlandet. Skog vil seia samfunn er inspirert av en metode for å plante miniskoger i byrom som er utviklet av den japanske økologen og biologen Akira Miyawaki, der man planter mange lokale trearter tett i tett på små områder. Skogene fører til at lufta blir renset, de demper støy, binder mye karbon, og de tiltrekker seg mange dyr og insekt. Disse skogene, også kalt lommeskoger, er regnet for å være spesielt artsrike og livlige.

Skogen er plantet i en skråning på haugen ved Høgskulen på Vestlandet. I den går det en liten steintrapp opp til en lysning der en rund elvestein står i midten. På elvesteinen er det en organisk bronseskulptur. Lysningen er belagt med heller, og publikum kan gå opp til og rundt skulpturen. Når skogen vokser til, kan folk gå opp trappa og bli omsluttet av greiner og trær, sammen med kunstverket.

Verket er et poetisk uttrykk inspirert av kreftene i samspillet og veksten mellom mennesker, dyr og planter. Skulpturen viser en trestamme som vokser ut av menneskelige fotspor, gjennom deler av dyr, og ender i de bergenske byfjellene, som er vendt opp ned, slik at regnvann samler seg på innsiden. Der kan insekt og fugler finne vann. Når det fyller seg opp vil vannet renne innover, og så ned og ut mot skogen, gjennom et stort øye med årer av trær, som ligger mellom to hender, og så ut i et elveleie som også kan minne om noe kroppslig: hår, en tunge, eller bølger i havet.


Som en del av prosjektet arrangeres det en rekke ulike offentlige arrangement om tema i prosjektet med folk fra ulike fagfelt: biologer, filosofer, kulturvitere, kunstnere med mer.

I forbindelse med åpningen arrangeres det et seminar på Litteraturhuset i Bergen 24. april kl. 18 med kulturviteren Kyrre Kverndokk, filosofen Jørgen Pedersen, poeten Eira Søyseth og kunstner Randi Nygård.

Foto: Randi Nygård

Randi Nygård

Randi Nygård er billedkunstner med en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Hun har deltatt på en rekke utstillinger blant annet ved New Museum, NYC; Contemporary Art Center of Thessaloniki; Kunstverein Springhornhof i Tyskland og den chilenske paviljongen under Veneziabiennalen i 2022. Nygård er med i kunstnergruppene Meander, Ensayos og Paviljong Våtmark. I 2023 mottok Nygård Statens 10-årige arbeidsstipend for kunstnere.

Eira Søyseth

Eira Søyseth er poet og litteraturformidler, og bor i Bergen. Hun har en master i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen. Hun har gitt ut diktsamlingen Farget flekket nå (Cappelen Damm, 2022) og gjendiktet Til den skjønneste av Mette Moestrup (Cappelen Damm, 2020). Hun er redaktør for poesitidsskriftet og arrangementsserien Blekk.


Kunstner: Randi Nygård

Kurator: Marie Nerland

Bronsestøp: Eirik Børsild, Hageland Kunst- og Metallstøperi

Modellering: Hans Christian Skovholt og Lesya

Landskapsarkitekt: Anna Wathne, Asplan Viak

Stiklinger: Aboretet, Universitetshagene, Universitetet i Bergen

Grunnarbeid, hellelegging: Evrika Subi, Jans Hageservice

Betongentreprenør: Sundt & Morstøl AS

Skilt: Atle Tokvam, A2G

Tusen takk til alle som har bidratt i prosjektet!

Takk til Aboretet, Universitetshagene, Universitetet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet, Miyawaki-instituttet og Statsbygg.

Skog vil seia samfunn er støttet av Rådet for kunst i offentlige rom i Bergen kommune og KORO. Volts program i 2025 er støttet av Bergen kommune og Kulturrådet.

Plakatdesign: Node Berlin Oslo

Alle prosjekter →