Å samles på et fjell (To Gather on a Mountain) består av en guidet fjelltur opp Løvstakken og en workshop ledet av kunstnerne Bik Van der Pol. Arrangementet samler en gruppe mennesker til å reflektere over hvordan vi engasjerer oss i verden – og mer spesifikt, hvordan vi utvinner, graver og på annen måte utnytter grunnen vi står på.
Som en av de syv kaledonske fjelltoppene som omgir Bergen, er Løvstakken en del av jordens omskiftelige tektoniske system, og inneholder en høy konsentrasjon av naturlig radioaktiv granitt, en granitt som kan brukes til energiproduksjon. Fjellet fungerer som det Marcia Bjornerod i Timefullness (2018) omtalte som en earth-embodied record: fjellet vitner om hendelser som har utspilt seg gjennom tusenvis av år, og fortsetter å gjøre det.
Etter å ha gått opp på Løvstakken, vil deltakerne samles for å sammen danne et speilvendt spørsmålstegn, eller point d’ironie, nær toppen. Etter dette, under lunsjen, vil gruppen delta i en diskusjon om fremtidens energiproduksjon. Bik Van der Pol er interessert i potensialet til koret fra antikkens greske drama, som hadde i oppgave å tale kollektivt for tidligere og fremtidige generasjoner, og gi stemme til det som føles sterkt, men likevel er vanskelig å artikulere. Kunstnerne søker å gjenskape dette tradisjonelle teatergrepet i dag. Hvem snakker på vegne av fortiden og fremtiden? Hvilken fremtid ser vi for oss? Å samles på et fjell ønsker å forene kunnskaper og erfaring fra en gruppe mennesker i et forsøk på å definere hva som må avgjøres i fellesskap om landets fremtid.
Petroleumsbransjen står i sentrum i norsk økonomi: råolje og naturgass står for mer enn halvparten av Norges årlige eksport, og landet er i dag rangert som verdens tredje største eksportør av naturgass. I 1971 skrev den norske regjeringen innstilling til Stortinget, senere kalt «De ti oljebud», som skulle styre landets petroleumspolitikk, og sikre at inntektene fra oljeindustrien gagnet samfunnet som helhet.
Å samles på et fjell tar utgangspunkt i «De ti oljebud», for å vurdere hvordan fremtiden til energibransjen kan se ut i Norge. I en tid da mineraler planlegges å utvinnes i stor skala fra fjell og havbunn, og vindkraftanlegg bygges på fjell – prosjekter som ofte er finansiert av internasjonale fond knyttet til skatteparadiser – håper Bik Van der Pol å i fellesskap skape «De ti jordbud», som gjenspeiler menneskehetens påvirkning på planeten, og ansvaret vi har for naturen som vi deler med andre levende vesener.