Bik Van der Pol

Å samles på et fjell


Landmark, Bergen Kunsthall
Rasmus Meyers allé 5, Bergen Kart

Dørene åpner kl 19:00

Arrangementet starter ca kl 19:15

Kunstnerpresentasjon og filmvisning (20 min).

Gratis inngang

I mai 2023 inviterte kunstnerduoen Bik Van der Pol til en fottur opp Løvstakken i Bergen. Arrangementet samlet en gruppe mennesker for å reflektere over hvordan vi engasjerer oss i verden – og mer spesifikt, hvordan vi utvinner, graver og på annen måte utnytter grunnen vi står på.

Som en av de syv kaledonske fjelltoppene som omgir Bergen, er Løvstakken en del av jordens stadig omskiftelige tektoniske system, og har på grunn av sin geologiske sammensetningen høy konsentrasjon av naturlig radioaktiv granitt, en granitt som kan brukes til energiproduksjon. Fjellet fungerer som det Marcia Bjornerod i Timefullness (2018) omtalte som en earth-embodied record: Fjellet vitner om hendelser som har utspilt seg gjennom tusenvis av år, og fortsetter å gjøre det – gjennom årtusener.

Etter å ha gått opp på Løvstakken, samlet deltakerne seg i et speilvendt spørsmålstegn, eller point d’ironie, nær toppen. Senere gikk gruppen til atelierfellesskapet Den usynlige institusjonen på Laksevåg for å diskutere blant annet fremtidens energiproduksjon, både lokalt og globalt.

Å samles på et fjell samlet kunnskap og erfaringer fra en gruppe mennesker i et forsøk på å reflektere over menneskehetens ansvar for planeten vi deler med andre levende vesener, og hvordan vår felles framtid burde se ut. Dersom det finnes noe som er til "det felles beste”, spør Bik Van der Pol, hvem er en del av felleskapet som det hevdes å handle til det beste for, og hvordan får vi oversikt over konsekvensene?

Etter en introduksjon av kunstnerne på Landmark, Bergen Kunsthall, blir det premiere på kunstnernes nye film, To Gather on a Mountain, som dokumenterer turen opp Løvstakken som ble filmet ved hjelp av droner og håndholdte kameraer. Dette arrangementet er den siste delen av Bik Van der Pols flerårige bestillingsverk for Volt.

Foto: To Gather On A Mountain, Bik Van der Pol (Volt,2023) Fotokreditt: Bik Van der Pol

Bik Van der Pol

Siden 1995 har kunstnerne Liesbeth Bik and Jos van der Pol samarbeidet under navnet Bik Van der Pol. Gjennom sin kunstneriske praksis søker Bik Van der Pol å forstå og artikulere hvordan kunst kan skape rom for spekulasjon og fantasi i offentligheten. Praksisen deres er stedsspesifikk og samarbeidsorientert, med dialog som kommunikasjonsform.

I tillegg til å stille ut sine arbeider på en rekke kunstinstitusjoner har kunstnerne deltatt på flere biennaler, inkludert Gwangju, Istanbul, Jakarta og São Paulo. Deres siste og pågående prosjekter inkluderer: What Is This World?, Tent, Rotterdam (2023) og Park, Tilburg (2022); researchbasert kunstnerresidens, School of Casablanca, Casablanca og Berlin (2021–24); researchbasert kunstnerresidens, Volt, Bergen (2021-24); Far too many Stories to Fit into so Small a Box, Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art, Warsawa (2019–20); og Take Part, SFMOMA og San Francisco Public Libraries (2018–20).

Bik Van der Pol er tidligere kursledere ved det midlertidige masterprogrammet School of Missing Studies ved Sandberg Institute, Amsterdam (2013–15), og er for tiden rådgivere ved Jan van Eyck Academie i Maastricht. Bik underviser også ved Piet Zwart Institute, Rotterdam, og er leder for Society of Arts ved Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences.

https://www.bikvanderpol.net/


Prosjektet har mottatt støtte fra Mondriaan-fondet i Nederland. Volt sitt program i 2024 er støttet av Kulturrådet og Bergen kommune.

Alle prosjekter →