Donna Kukama

Chapter V: Even when we are all no longer visible, I will continue to breathe for us


Østre
Østre Skostredet 3, Bergen Kart

Kl 16:00

Varighet: ca. 25 min
Gratis inngang

Etter performancen blir det åpning av utstilling av Kiluanji Kia Henda på Østre Skostredet 2 med åpningsfeiring med drikke og åpen bar på Østre.

Donna Kukamas stedsspesifikke serie presenterer en bok med historier, som ikke er i et fysisk format av innbundet papir og skrevet tekst. Verkene har tatt form som performance, tekst, gjenstander, tegning, installasjon og lyd knyttet til monumenter, minnesmerker og minnemarkeringer for de som absolutt trenger å bli husket.

Boken var opprinnelig tenkt som et verktøy til å stille spørsmål ved og tenke nytt om minnesmerker, monumenter og nasjonale minnemarkeringer i Sør-Afrika. Siden har kapitlene i den blitt presentert i en rekke andre sammenhenger. Hvert kapittel er et gjensyn med steder der vold - fysisk eller diskursiv, personlig eller offentlig - rettet mot og opplevd av sosialt, strukturelt og økonomisk marginaliserte mennesker har funnet sted, og søker samhørighet med minnene til dem som har blitt plassert i randsonen av historiske meta-narrativer.

Hvert kapittel er en performance/intervensjon, og hvert kapittel gis navn etter en bokstav fra det moderne engelske alfabetet, i tilfeldig rekkefølge.

Kukama presenterer et nytt kapittel i Bergen med Volt på Østre, som en del av prosjektet til Kiluanji Kia Henda The Sound is the Monument.

Donna Kukama, "Chapter D When our doors got up and left", 57th October Salon, Beograd, 2018. Foto av Jovana Milovanovic

Donna Kukama

Donna Kukama er en tverrfaglig kunstner som arbeider med performance, video, lyd og tekster. Hun har stilt ut og presentert performanceverk blant annet ved Tate Modern, London; Nottingham Contemporary, Nottingham; Padiglione de'Arte Contemporanea Milano, Milano; South African National Gallery, Cape Town; Museum of Modern Art, Antwerpen; nGbK, Berlin; og New Museum, New York.

Hun har deltatt på blant annet den 10. Berlin-biennalen; den 57. Beograd-biennalen; den 12. Lyon-biennalen; den 6. Moscow Biennale of Contemporary Art; den 32. Bienal de São Paulo og den 8. Berlin-biennalen og den 55. Veneziabiennalen, som en del av den sørafrikanske paviljongen.

De siste ti årene har hun vært foreleser i visuell kunst ved University of Witwatersrand i Johannesburg. Fra 2019 til 2020 var hun gjesteprofessor ved Braunschweig University of Art i Tyskland, og hun er for tiden gjestekunstner for Work.Master-programmet ved Academy of Art and Design, HEAD Genève, i Genève.


Performancen er del av prosjektet The Sound Is the Monument av Kiluanji Kia Henda som har mottatt støtte fra Bergen kommune og Fritt Ord. Volts program for 2022 er støttet av Bergen kommune, Kulturrådet og Vestland fylkeskommune (KUP).

Alle prosjekter →