Erick Beltrán, Bernardo Ortiz

Game Piece


Wittgensteinarkivet
Sydnesplassen 12/13, Bergen Kart

Kl. 17:00

Wittgensteins teori om språkspill ble konstruert av en samling eksempler: byggherren og assistenten hans, skredderen som måler opp en dress, et par hypotetiske stammer som snakker merkelige språk, umuligheten ved en grønnlig rødfarge, og så videre. Tenk om noen så bestemmer seg for å bruke disse eksemplene som et verktøy. Som en måte å lese andre ting på. «Avgjørende for undersøkelsen vår er snarere at vi ikke ønsker at den skal lære oss noe nytt. Vi vil forstå noe som allerede ligger åpenbart fremfor oss. For det er det vi i en eller annen forstand ikke later til å skjønne.» (§89, Filosofiske undersøkelser).

De spiller et spill og snakker. De spiller et spill og snakker offentlig. Hvis noen ser dem, tror de kanskje at de er på en konferanse. De tar ting ut av en boks og snakker om bilder, om linjer. De snakker om toksoplasmose hos rotter. Små historier leses høyt, og når man leser de sammen gjenspeiler de verdenen i en bok fylt med eksempler. Kanskje bruker de eksemplene fra boken som et verktøy, som en slags protese – boksen fungerer som en slik gjenstand – som får dem til å forandre tone eller trykk, og ved å gjøre dette forstår noen noe. Boksen legges igjen på arkivet der den kan brukes til å spille stykket, med variasjoner.

I de siste tre årene har Erick Beltrán og Bernardo Ortiz stadig snakket om det som, uten at de var klar over det, førte frem til denne ideen. Mens de snakket ble to prosjekter til i mellomtiden. Det første var Editorial Project til den sjuende Mercosul-biennalen (Porto Alegre, Brasil 2009) og det andre var The Congress til den ellevte Lyon-biennalen (Lyon, Frankrike 2011). Begge prosjektene tok for seg bilder – og reproduksjon og spredning av dem – på ulike måter.

Erick Beltrán

Erick Beltrán analyserer og reflekterer over diskursive konstruksjoner og nonlineære kunnskapsformater. Han arbeider med ulike format, som bøker, installasjoner og performance-foredrag. Gjennom disse mediene eksperimenterer han med koblingen mellom offentlig kunst og ulike grafiske språk. Arkiv, museum og bibliotek er verktøy og en naturlig del av denne undersøkelsesprosessen. Hans nyere kunstprosjekter har blitt stilt ut på blant annet Parque Cultural Valparaiso (Chile), MACBA (Barcelona), Qalandia International (Palestina) Taipei Biennial 2012 (Taipei), CCA Wattis Institute for Contemporary Arts (San Francisco), The Tropenmuseum (Amsterdam) og Manifesta 8 (Murcia).

Bernardo Ortiz

Bernardo Ortiz lager tegninger og skriver. Hans nåværende arbeid handler om ideen om siden som «et sted der språk og bilde er i konstant konflikt» (sic). Arbeidet hans tar for seg forestillinger om ugjennomskinnelighet, gjennomsiktighet, udefinerbarhet og oppriktighet, noen ganger på en bokstavelig måte, andre ganger metaforisk, og ved hjelp av verktøy som nesten alltid er anakronistiske. Han har en Bachelor of Fine Arts fra Universidad de los Andes i Bogotá og en mastergrad i filosofi fra Universidad del Valle i Cali. Blant hans siste utstillinger er São Paulo-biennalen 2012 og Lyon-biennalen 2011.


Stein Urheim

Stein Urheim Gitar og lyd. Urheim er jazzmusiker og komponist. Han debuterte med platen Three sets of music i 2009 og ga ut Kosmolodi i 2012. Han samarbeider med blant andre Gabriel Fliflet og Mari Kvien Brunvoll.


Prosjektet er i samarbeid med Wittgensteinarkivet og er støttet av Norsk kulturråd og Bergen kommune –Internasjonal kunst- og kulturutveksling.

Foto: Thor Brødreskift

Alle prosjekter →