Maia Birkeland, Edvine Larssen, Cato Løland, Alex Hamish Millar, David A. Rios, Siv Bugge Vatne, Kiyoshi Yamamoto, Kari Aasen

villgjessplogen drar over oss


Sporveiskiosken
Damsgårdsveien 195, i Laksevågparken nært Laksevåg kirke,, 5160 Laksevåg Kart

Åpning 23. januar kl 18:00-20:00

24-26. januar kl 12:00-17:00

Gruppeutstillingen villgjessplogen drar over oss presenterer nye verk av åtte kunstnerne. Utstillingen er på en Ivar-hylle av furu som til vanlig står på Volt sitt kontor på Litteraturhuset i Bergen. Kunstnerne er invitert til å vise verk på en hylle hver.

De nye kunstverkene har form som skulpturer, stilleben og installasjoner. Kunstnerne har til felles at de i sin praksis er opptatt av og bruker naturmaterialer som treverk, leire, stein, slike, samt ulike former for gjenbruksmaterialer. Kunstnerne arbeider på ulike måter med skulptur og komponerer verk som er både detaljrike og subtile, som både bringer inn og knytter an til verden rundt oss. Tittelen på utstillingen er hentet fra Kristin Berget sin siste diktsamling Middelalderen (Cappelen Damm, 2024). Hendelsen som beskrives i tittelen – fugler som flyr over oss – kan være et bilde på kunstens og poesiens særegne evne til å forankre verden i et nå.

Sporveiskiosken ble satt opp på Vågsallmenningen i Bergen i 1955 og var en del av bybildet i Bergen sentrum i femti år. Den er blitt restaurert av Bergen kommune og plassert i parken på Laksevåg. Kiosken er en del av det kommunale tilbudet Aktiv by.

Maia Birkeland

Maia Birkeland bor og arbeider på Osterøy. I sin praksis undersøker og belyser hun aspekter ved eldre bondekultur, kulturhistorie og naturen som sted og ressursbank. Hun utforsker materialer, teknikker og prosesser, og gir arbeidene form som installasjon, skulptur, performance eller sosiale prosjekter. Under alt hennes arbeid ligger en dyp fascinasjon for hva som oppstår i møter mellom mennesker, og for hvordan sted og mennesker gjensidig påvirker hverandre.

Birkeland er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Glasgow School of Art. Hun har hatt separatutstillinger blant annet ved Trafo Kunsthall og Sogn og Fjordane Kunstmuseum. Hun har vist arbeider på BWA Wroclaw Galleries of Contemporary Art i Polen, Janus Vestjyllands kunstmuseum og Drammens Museum, med flere. Sammen med Monika Mørck har hun hatt duo-utstillinger på Hordaland Kunstsenter, Galleri Format og Trøndelag senter for samtidskunst. Birkeland er leder for kunstfestivalen Håsong på Hosanger.

http://www.maiabirkeland.no

Edvine Larssen

Edvine Larssen bor og arbeider i Trondheim og på Stokkøya. Hun arbeider i skjæringspunktet mellom det performative, det skulpturelle og det arkitektoniske både i og utenfor gallerirommets kontekst. Hennes installasjoner er både materielt sanselige, og konseptuelle.

Larssen har en doktorgrad fra Norsk program for kunstnerisk utviklingsarbeid/ NTNU og er utdannet ved CCA Kitakyushu i Japan, Kunstakademiet i Trondheim og Kingston University i London. Hun har vært invitert til å skape stedsspesifikke verk for blant andre Tromsø kunstforening, Kunstnerens Hus, Trondheim internasjonale scenekunstfestival, Trøndelag senter for samtidskunst, LevArt og Nasjonalmuseet, for å nevne noen. Hun var professor ved Kunstakademiet i Tromsø (2019 – 2023). Larssen har lenge engasjert seg i kunstnerpolitikk og er for tiden nestleder i fagorganisasjonen Norske Billedkunstnere, NBK.

https://www.edvinelarssen.com

Cato Løland

Cato Løland bor og arbeider i Bergen. I sitt kunstneriske arbeid bruker han ulike materialer og teknikker. Kasserte tekstiler plukkes gjerne opp fra bruktmarkeder og kobles sammen med andre funn fra naturen eller fra gata, og med mer eksklusive materialer som silke, metaller og industrielt produserte materialer. Han er opptatt av å bruke materialer som på ulike måter gir muligheter for kunstnerisk gjenskapelse. Subtilitet, sårbarhet og lekenhet er kjennetegn ved hans praksis.


Løland har en master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hans nyere utstillinger inkluderer Astrup Fearnley Museet; Carvalho Park, New York; Kunstgarasjen, Bergen; Lundgren gallery, Palma; Ølhallene, Stavanger, The Address Gallery, Brescia; KODE kunstmuseer, Entrée, Bergen og Paris Internationale. Lølands verk inngår i samlingene til KODE kunstmuseer og komponisthjem, Bergen kommune, KORO, Sogn og Fjordane kunstmuseum, Universitetet i Bergen og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Kunstnermonografien Cato Løland - Chests kom ut i 2022.

https://catololand.com

Alex Hamish Millar

Alex Hamish Millar er en skotsk kunstner med base i Bergen. I sin kunstneriske praksis arbeider han med installasjoner og skulpturer som er satt sammen av ulike materialer og gjenstander. Verkene hans undersøker hvordan vi forholder oss til teknologi og naturmiljø. Inspirert av religiøs ikonologi, mytologi og okkult symbolikk, bruker han assemblage og skulpturell komposisjon av objekter til å skape ukonvensjonelle assosiasjoner som utfordrer ideer om natur, kulturell verdi og historie.

Millar har en bachelorgrad i billedkunst fra Glasgow School of Art og en mastergrad i billedkunst fra Kunstakademiet KMD, Universitetet i Bergen. Hans seneste separatutstillinger var Transit of the Sphinx, Nonneseter kapell og Revelation Engine, BLOKK prosjektrom, begge i Bergen i 2024.

http://www.alexhamishmillar.com

David A. Rios

David A. Rios bor og arbeider i Bergen. I sin kunstpraksis arbeider han blant annet med skulptur, ulike trykketeknikker og installasjoner. For tiden er han opptatt av fravær, tomrom og ulike former for hull. I det som mangler, det som ikke lenger eksisterer – enten det er lengselen etter noen eller noe, eller tomheten som fraværet etterlater seg.

Rios har en master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen. Han har tidligere stilt ut ved blant andre Norske Grafikere, Spriten Kunsthall, Lydgalleriet, Studio 17 og CodexNordica, San Fransisco. Han er førsteamanuensis ved Bergen Arkitektskole, BAS.

https://www.davidarios.no

Siv Bugge Vatne

Siv Bugge Vatne bor og arbeider i Oslo. Hun arbeider med installasjoner, tegninger og skulpturer. Skulpturene består hovedsakelig av tre og stein som formes med tretyggere, vinkelslipere, huggjern og lufthammer. Siden 2018 har hun tematisk knyttet installasjonene sine til studier av et seks hundre år gammelt mysterium kalt Voynich-manuskriptet. Manuskriptet består av unike botaniske tegninger og en kodet tekst på et ukjent språk. Innholdet er et utgangspunkt for å utforske materialer og ord i installasjonene.

Bugge Vatne er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, og Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Hun har stilt ut blant annet på Vestfossen Kunstlaboratorium, Nils Aas Kunstverksted, Kunstnerforbundet, Nasjonalmuseet og Dimensions Variable, Miami. Verkene hennes er representert i flere samlinger som KUBE, Punkt Ø og Statens Konstråd i Sverige.

https://sivbuggevatne.com

Kiyoshi Yamamoto

Kiyoshi Yamamoto er en japansk-brasiliansk kunstner som bor og arbeider i Bergen. Han arbeider blant annet med tekstil, silketrykk, grafikk, smykker og performance. Materialene er ofte gjenbruk, eller store fargerike silke- og bomullsstoff. Ofte stiller arbeidene hans kritiske og konfronterende spørsmål relatert til samfunnets strukturer, både sosialt og politisk.

Han har i mange år vært inspirert og influert av kunstneren og tekstildesigneren Anni Albers, av hennes tanker, ideer, kunst, liv og posisjon i kunsthistorien. Albers tok i bruk tekstilindustrien og kunne produsere store og flere verk ut fra samme visuelle og taktile formspråk.

Yamamoto har en mastergrad i kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2013 og har studert ved London College of Fashion og Escala de Belas Arts i Rio de Janeiro. Han har stilt ut en rekke steder, blant annet MUNCH, Bodø-biennalen, Trøndelag senter for samtidskunst, Buskerud Kunstsenter, Sandefjord kunstforening og Nitja. Han har laget kunst til flere offentlige bygg, blant annet Deichman Bjørvika i Oslo. Arbeidene hans er kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE kunstmuseer, Den Norske Ambassade i Brasilia, DNBs kunstsamling, Oslo kommune og Bergen kommune, med flere. Han har blant annet undervist ved Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen, Kunstakademiet i Tromsø og Sámi allaskuvla / Samisk høgskole i Kautokeino.

http://www.kiyoshiyamamoto.com/

Kari Aasen

Kari Aasen bor i Bergen. Hun arbeider med skulpturelle objekter, installasjoner og ulike keramiske prosjekter. Hennes arbeid handler ofte om det sykliske og prosessuelle: om tid, forgjengelighet og naturens sårbarhet. Fokuset ligger ofte på bearbeiding, transformasjon og repetitive handlinger i møte mellom materiale og hånd.

Aasen har utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole i 1974, med hovedfag i spesialisert kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen 2001. Hun har hatt en rekke utstillinger i inn og utland og hennes verk inngår i flere samlinger, blant andre Nasjonalmuseet, KODE kunstmuseer, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Nordnorsk Kunstmuseum og Västerås Konstmuseum. Hun har mottatt en rekke stipender, garantiinntekt og Norske Kunsthåndverkeres ærespris.

https://www.kariaasen.no


Takk til Fyllingsdalen og Laksevåg kulturkontor, Bergen kommune.

Volt sitt program i 2025 er støttet av Kulturrådet og Bergen kommune.

Plakatdesign: Node Berlin Oslo

Alle prosjekter →