Janne Kruse

The Silent Character


Skur 8
Dreggekaien, Bergen Kart

Åpning 11. januar 2018 kl. 20:00
Åpningstider andre dager 17:00-20:00

I et alfabetisk skriftsystem er en stum bokstav en bokstav som i et bestemt ord ikke tilsvarer noen lyd i ordets uttale. Te er en aromatisk drikk som vanligvis fremstilles ved å helle varmt eller kokende vann over herdede blad av Camellia Sinensis. Fonetiske transkripsjoner som beskriver uttale og viser til endringer på grunn av grammatikk og tilhørighet med andre ord, krever et symbol for å vise at bokstaven er stum. Etter vann er te den mest utbredte drikk i verden. Ved skriving av noter for hånd brukes en sirkel med en linje gjennom og lyden heter 'null'. Te stammer fra det sydvestlige Kina hvor den ble brukt som en medisinsk drikk. I håndskrift kan symbolet for det tomme tegnet ligne på, men må ikke forveksles med den danske og norske bokstaven Ø. Det er mange forskjellige typer te.

I utstillingen The Silent Character presenterer Janne Kruse en ny film og to nye collager. Det filmiske og fotografiske materialet kommer fra en reise hun gjorde til Kina i november 2017. I filmen vises produksjon av te på en tefabrikk i byen Ya’an i Sichuan-provinsen og tilberedelsen av te i tehus i Ya’an og Beijing i kombinasjon med tekstlige fragmenter. Som utgangspunkt for hele prosjektet er Kruse blant annet opptatt av det lingvistiske begrepet om stumme bokstaver, fonetisk transkripsjon og hvordan kunnskapen om te overføres som en type stum viten som bygger på sanselig erfaring. Både ordenes uttale og inntaket av teen flyter gjennom kroppen.

Janne Kruse

Janne Kruses arbeider er ofte relatert til reiser og undersøker romlige og språklige potensial i møtet mellom kropp og verden, mellom det som kan ses og det som ikke kan ses. Verkene hennes skapes gjennom meditative, performative og tidsrelaterte undersøkelser hvor hun behandler emner som relasjonen mellom det fysiske og det mentale, visuell språklighet, persepsjon og hukommelsens fragmenterte karakter. Hun er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo og Central Academy of Fine Art i Beijing. De seneste årene har hun stilt ut på Galleri F15, Moss; Kunstnerforbundet, Oslo; Rake Visningsrom, Trondheim; Trykkeriet, Bergen; Aiyo Space, Beijing; Eskilstuna Konstmuseum; Kunsthal Charlottenborg, København; Vigeland-museet, Oslo; Luda Gallery, St. Petersburg og Kunsthal Aarhus. Parallelt med sitt eget virke er hun en del av kunstnerkollektivet Verdensteatret

http://www.jannekruse.com


Prosjektet er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond. Volt sitt program i 2018 er støttet av Bergen kommune og Norsk kulturråd.

Foto: Janne Kruse, Thor Brødreskift.

Alle prosjekter →