Kobie Nel

blow with the wind


Utendørs ved Klosteret 2 på Nordnes, 5007 Bergen

Åpning 21. juni kl 18:00

blow with the wind er et skulpturelt verk i et par buede metallformer plassert på fortauet på Klosteret 2 på Nordnes i Bergen. Metallrammene har tidligere vært brukt til å vise informasjonsskilt i gata. De to rammene ser ut som portaler, og kan også gi assosiasjoner til rundbuede vinduer, slike man blant annet kan finne i gamle kirker.

I sitt nye verk fyller Nel de to buede metallformene med store flak av naturlig lateks som hun har laget i studioet sitt. Nels skulpturer er der for å bli lagt merke til og utforsket av forbipasserende: en plutselig endring i deres vante omgivelser, en fremheving og bruk av former som man ofte ikke legger merke til eller gir oppmerksomhet.

Lateks er det myke, hvite stoffet som man finner under barken på et modent gummitre. Materialet er flytende, men tørker raskt, i tørket form kjennes det litt ut som hud. Lateks er et materiale mange kunstnere har utforsket, blant dem Kaari Upson og Lynda Benglis, som laget en rekke verk ved å helle lateks på gulvet. Nel har brukt en lignende teknikk i arbeidet med sine skulpturer til gata i Bergen.

Gjennom utstillingsperioden vil kunstneren endre, modifisere og legge til i lateks-strukturene, og lateksen vil også forringes på grunn av vær, vind og å bli tatt på av forbipasserende. Kunstneren er interessert i gleden ved å berøre ting, gi dem nye former, og på den måten få bekreftet vår egen kroppslige materialitet.

Kobie Nels arbeidsmetoder er basert på feltarbeid, arbeid på stedet, fotografering, filming, skriving og eksperimenter med ulike materialer. Hun tar ofte i bruk arkiver, historie, ritualer og økologisk bevissthet i prosjektene sine.

Kobie Nel, digital collage, 2022.

Kobie Nel

Kobie Nel er en kunstner fra Sør-Afrika med base i Bergen. Hun har en mastergrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og en bachelorgrad i fotografi fra Royal Melbourne Institute of Technology, Australia. De siste årene har hun deltatt i utstillinger blant annet på Vestlandsutstillingen 2022, Skulpturtriennalen 2021, Parabol – Kunsthall 3,14, Gyldenpris Kunsthall, Bergen Kjøtt, Tag Team Studio, Bergen Kunsthall, Project Space, Beijing, Hong Kong Museum for Contemporary Art, Beijing og National Portrait Gallery, Canberra. I 2017 ble kunstnerboken hennes Black Lake Monologue utgitt av CODA Press, Bergen.


Volts program for 2022 er støttet av Bergen kommune, Kulturrådet og Vestland fylkeskommune (KUP).

Poster design: NODE Berlin Oslo

Alle prosjekter →