Sissel M Bergh

Elmie


Landmark, Bergen Kunsthall
Rasmus Meyers allé 5, Bergen Kart

Dørene åpner kl 19:00

Arrangementet starter kl 19:15

Filmen varer i 28 min.

Etter filmen blir det en kort presentasjon ved kunstneren.

Gratis inngang

Elmie er et sørsamisk ord som betyr både himmel, luft og uvær. Kunstneren Sissel M. Bergh kaller sin nye film et dokumentarisk dikt om luft, pust, vind, fugler og fjell – og vindkraft. Filmen er en sørgesang.

Bergh har gjennom flere år fulgt prosessen og motstanden mot byggingen av de industrielle vindkraftanleggene på Fovsen/Fosen. Hun har i lengre tid arbeidet med sørsamiske spor og tilstedeværelse i og langs kysten av Møre og Trøndelag, og betydningen samisk kultur har og har hatt i dette området. Hun undersøker hvordan det sørsamiske språket kan være en nøkkel til å avdekke fortiden. Hun utforsker samiske stedsnavn, ord, hellige steder, fjell, offerplasser, minner og myter som sammen kan hjelpe oss til å gjenopprette forbindelsene til landet og alle dets beboere, også de ikke-menneskelige. Kan magien gjenoppdages, slik at alle kan leve med og i våre omgivelser?

Elmie (2023) er andre del av serien knowhowknow – en serie med flere korte filmer av kunstneren Sissel M. Bergh som undersøker hvordan vi forstår og kjenner verden. Filmene tar utgangspunkt i det geografiske området fra Frohavet utenfor Trøndelagskysten til grensefjellene mot Jämtland. Elmie hadde nylig premiere som del av gruppeutstillingen Giltebe! ved LevArt i Levanger. Giltebe! var en utstilling og et kunstprosjekt som feiret at Levanger har fått det offisielle sørsamiske navnet Levangke. Den første filmen i serien er Tjaetsie (2018), som betyr vann.

Stillbilde fra filmen Elmie (2023) av Sissel M Bergh

Sissel M Bergh

Sissel Mutale Bergh er en kunstner basert i det sørvestlige Saepmie i Tråante/Trondheim og Fovsen/Fosen. Gjennom film, objekter, skulptur, installasjon, maleri, tegning og tekst undersøker hun hvordan vi kan knytte oss til og forstå verden rundt oss. Nylige utstillinger er blant annet Giltebe! LevArt (2023); Speaking back, Kunsthaus Hamburg (2023); Kunna, Guanna, Concha, Kunsthall Trondheim (2023); Jeg kaller det kunst, Nasjonalmuseet (2021); Alakkaajut, Urban Shaman gallery, Winnipeg, Canada (2022); Sydney-biennalen (2020) og GIBCA, Gøteborg internasjonale kunstbiennale (2019). Bergh er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og University of Technology, Durban, Sør-Afrika.


Regi: Sissel M Bergh

Musikk/lydbilde: Hilde Marie Holsen

Animasjon: Tuva Synnevåg/Mikrofilm AS

Medvirkende i filmen er blant annet deltakere fra fuglekjennskapstudiet ved Nord universitet, Åerjel Fovsen Njaarke sijte/Søndre Fosen reinbeitedistrikt og musiker Torgeir Vassvik.

Filmen er produsert med støtte fra Midtnorsk filmsenter, Kulturrådet og Vederlagsfondet.

Volt sitt program i 2023 er støttet av Kulturrådet og Bergen kommune.

Plakatdesign: Node Berlin Oslo

Alle prosjekter →